Reprezentanţii GAL-urilor din ţară s-au reunit la Piatra Neamţ

În perioada 5 – 6 martie 2018, la Piatra Neamț, se desfășoară lucrările Grupului de Lucru LEADER (GLL), organism de dezbatere a diferitelor aspecte legate de funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) și de implementare a strategiilor de dezvoltare locală a acestora.
La acest eveniment, timp de două zile, reprezentanţii Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală, Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, dar şi reprezentranţi ai Ministerului Agriculturii discută despre implementarea cu succes a programului naţional de dezvoltare locală atât în domeniul agriculturii, cât şi în domeniul activităţilor neagricole, mediu şi climă. Cooperarea şi schimbul de ideei, dar mai ales rezolvarea problemelor cu care se confruntă membrii grrupurilor de acţiune locală, au fost teme discutate încă din prima zi, la care a participat şi Alexandru Potor, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fost preşedinte al Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală din România.

Este o ultimă întâlnire dintr-un foarte lung şir. Proiectele de cooperare sunt foarte importante din perspectiva transferului de cunoştinţe între grupurile de acţiune locală, atât din România, cât şi din alte ţări europene. Este un pas ambiţios pe care trebuie să îl întreprindem, aceste înfrăţiri dintre comunităţile din România şi Europa. Se fac reglajele pentru tipul acesta de proiecte. Cooperarea şi a pune cunoştinţele şi resursele în comun reprenzintă în sine un exerciţiu destul de dificil, apoi chiar partea de implementare efectivă reprezintă o provocare”, a spus Alexandru Potor, sectretar de stat Ministerul Agriculturii.

Sprijinul pentru pregătirea şi implementarea măsurilor de cooperare are două componente. Prima se referă la asistenţa tehnică premergătoare şi a doua componentă se referă la implementarea activităţilor. Alocarea financiară totală în perioada 2014-2020 este de 16, 561 milioane euro, din care 20% reprezintă sprijinul pregătitor, iar diferenţa de 13.248.990 euro sunt pentru implementarea proiectelor. ” Programul LEADER finanţează 239 de GAL-uri. Numărul aproape s-a dublat. Acoperim 98,2% din teritoriul eligibil al României, care înseamnă spaţiul rural şi oraşele sub 20.000 de locuitori.Eu cred că până la sfârşitul acestuia an, primele proiecte au fost depuse în iunie 2017, ne putem duce până la 60% din acei 500 milioane de euro de pe întreg PNDR”, a spus Daniel Vasiliu, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală. Sprijinul pregătitor poate fi accesat de GAL de numai două ori pe an. Valoarea maximă a sprijinului nerambursabil pentru asistenţă tehnică este de 5.000 euro pentru intenţia de a desfăşura cooperare transnaţională şi 2.000 euro pentru cea interteritorială.

 

Articol original: Gianina Buftea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *