ELARD militează pentru minimum 10% în favoarea LEADER-ului

În data de 7 martie, la Bruxelles, a avut loc Adunarea Generală ELARD, eveniment la care FNGAL a fost reprezentat de Valeriu Căpraru, Președinte al Federației, și Daniel Vasiliu, Secretar General al FNGAL.

 

Adunarea a abordat subiecte legate de buna funcționare a organizației și a pus în discuție stadiul implementării programului LEADER/CLLD cu toate acțiunile și problemele pe care acesta le-a întâmpinat. Una dintre realizările întâlnirii în acest sens a fost semnarea unei colaborări LEADER cu autoritățile din China pentru implementarea și în acest stat a programului.

 

Președintele ELARD Maria João Botelho semnând documentele de partneriat cu autoritățile chineze

 

Finalitatea Adunării a avut ca rezultat un document conform căruia Organizația cere Comisiei Europene să ia în considerare crearea unui Fond de Rezervă CLLD la nivel european, ceea ce ar determina ca toate statele membre să beneficieze de un fond de investiții la care să contribuie toate cele patru entități responsabile cu fondurile în acest sens (EAFRD, ERDF, ESF și EMFF). Având în vedere importanța dezvoltării rurale și a eficienței pe care metoda LEADER o aduce în atingerea scopului, Comisiei i se recomandă să ia măsuri pentru ca dezvoltarea rurală să fie o prioritate asigurându-se ca statele membre să aloce un minim de 15% fondului CLLD din fiecare Fond de Investiție European, susținut de suficiente resurse naționale.

De asemenea, simplificarea întregului proces de accesare a fondurilor este privită ca o metodă de accelerare a dezvoltării rurale, recomandarea fiind ca la nivel național, o singură entitate să managerieze întreaga procedură după un singur set de reguli existent la nivel european.

Nu în cele din urmă, Adunarea a propus conform metodei LEADER de a acționa din punct de vedere ierarhic pornind de la nevoile locale ca Strategiile de Dezvoltare Locală să fie implementate prin măsuri date de GAL-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *