Patrimoniul cultural european

Comisia Europeană promovează moduri în care știința și inovația pot veni în ajutorul patrimoniului cultural european.

În contextul Anului European al Patrimoniului Cultural 2018, Comisia organizează Conferința High-Level Horizon 2020 ce abordează subiectul inovației și al patrimoniului cultural pentru a prezenta câteva din cele mai promițătoare inovații care vor veni în ajutorul prezervării și valorificării patrimoniului cultural european pentru următoarele generații.

Cercetarea și inovația pot fi aducătoare de soluții inteligente, tehnologic avansate pentru provocările cu care Europa se confruntă în încercarea protejării și beneficierii de patrimoniului său cultural. Printre subiectele Conferinței sunt și acțiunile luate de Comisia Europeană pentru a contribui la sinergiile pe termen lung dintre știință, cercetare, inovare și cultură în beneficiul patrimoniului cultural. Acestea includ și facilitarea accesului digital la site-uri accesibile fizic, ajutând la păstrarea artefactelor neprețuite și explorarea a noi posibilități de a valorifica patrimoniul cultural în industriile creative.

Comisia va prezenta de asemenea și raportul politicii privind ”Cercetarea și Inovarea Patrimoniului Cultural” care analizează cercetările finanțate de Uniunea Europeană legate de patrimoniul cultural și propunerile de îmbunătățiri pentru Cadrul European de Cercetare după 2020. Între 2014 și 2020, se așteaptă investiții totale de 500 de milioane de euro în cercetare și inovație pentru patrimoniul cultural de către Uniunea Europeană. Raportul politicii este un element structural al Anului European al Patrimoniul Cultural. Acesta consistă în 3 proiecte – derulate de Comisie împreună cu Statele Membre UE, Consiliul Europei și Universitățile Europene – pentru a îmbunătăți abilitățile europene privind patrimoniul cultural, implicarea cetățenilor în luarea deciziilor benefice patrimoniului și promovarea rolului științei și tehnologiei în patrimoniul cultural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *