Comisia Europeană lansează un Centru de Informații pentru a îmbunătăți calitatea alimentară și pentru a lupta împotriva înșelătoriilor alimentare

Răspunzând grijilor consumatorilor referitor la calitatea alimentelor și a practicilor frauduloase de pe piața alimentară, Comisia Europeană va lansa un Centru de Informații pentru Calitatea și Frauda Alimentară, operat de Centrul de Cercetare Comun.

Centrul de Informare, o rețea constituită din experți dinăuntrul și din afara Comisiei, va susține politicile UE și autoritățile naționale facilitând accesul la informații științifice de ultimă oră privind fraudele alimentare și problemele de calitate ale alimentelor.

Grijile privind practicile alimentare frauduloase și calitatea alimentelor amenință încrederea consumatorilor și întregul lanț alimentar al Europei, de la fermieri la vânzători. Cazuri recente de astfel de fraude includ uleiul de măsline, vin, miere, pește, produse lactate, carne. În plus, consumatorii ar putea fi expuși unor practici de comerț incorecte, în mod special privind produsele alimentare cu diferențe semnificative de compoziție din diferite locații dar sub același ambalaj.

Tibor Navracsics, Comisarul Educației, Culturii, Tineretului și Sportului, responsabilul Centrului de Cercetare, va lansa Centrul de Informare în Strasbourg în prezența vice-președintelui Uniunii Energetice, Maroš Šefčovič și a Comisarului Justiției, Consumatorilor și Egalității de Gen, Vêrá Jourová.

Înaintea lansării, Comisarul Navracsics a spus: „Alimentația este unul din domeniile în care știința poate demonstra în mod foarte direct și tangibil beneficiile aduse cetățenilor. Calitatea alimentelor pe care le consumăm este importană pentru fiecare dintre noi, și pentru că fraudele alimentare sunt o activitate criminală transnațională, Uniunea Europeană are un rol clar de jucat în această situație. Lansarea acestui Centru de Informare este un pas important. El va ajuta la protejarea integrității lanțului alimentar din Uniunea Europeană și va proteja calitatea alimentelor, generând o valoare europeană.

Comisarul Jourová a spus: “Comisia ia foarte în serios problema calității alimentare și a diferențelor compoziționale nejustificate și a luat deja o serie de măsuri concrete pentru a soluționa problema. Aducerea dovezilor științifice este o parte crucială a acestui proces. Noul Centru de Informare aduce împreună experți și cunoștințe din diverse locații din interiorul și exteriorul Comisiei Europene și va contribui mai departe în colectarea și procesarea doveziilor cu bază științifică. Rezultatele dobândite vor contribui de asemenea și la dezvoltarea unei metodologii de testare care ne va ajuta să aplicăm și să asigurăm legile de protecție ale consumatorului.” 

Centrul de Informare privind Calitatea și Frauda Alimentară va:

  • coordona activitățile de supraveghere asupra pieței, spre exemplu verificarea compoziției alimentelor sub același ambalaj din diferite piețe ale Europei;
  • opera un sistem de alarmare și informare asupra pericolelor alimentare, spre exemplu prin dispersarea media și informarea publicului general;
  • conecta sistemele informaționale ale Statelor Membre cu cele ale Comisiei, cum ar fi baze de date privind compoziția anumitor alimente agricole precum vinul și uleiul de măsline;
  • genera informații specifice naționale, spre exemplu maparea competențelor și a laboratoarelor Statelor Membre.

Centrul de Informare va produce buletine de informare, hărți interactive, baze de date și rapoarte regulate care vor pune la dispoziție informațiile necesare. Centrul va fi complet finanțat de Comisia Europeană. Numărul de experți din diversele grupuri va depinde de subiectul muncii. Centrul de Informare va complimenta Rețeaua Europeană de Fraudă Alimentară punând la dispoziție o interfață între știință și realizarea de politici.

 

Lansarea Centrului de Informare marchează deschiderea expoziției ”Punerea Științei în Inima Politicilor Europene” de la Parlamentul European din Strasbourg, care cartează munca și istoria Centrului de Cercetare Comun de la crearea acestuia în 1957. 

Context

Lanțul alimentar din Uniunea Europeană este sub legislația Uniunii Europene, alături de Legile Generale Alimentare, de Informare Alimentară a Consumatorilor și a directivei de Comerț Ilegitim. Pentru acesta este necesară respectarea anumitor reguli compoziționale și a unor standarde de calitate ale produselor agricole.

 

Centrul de Cercetare comun are o experiență acumulată pe parcursul a mulți ani cu privire la autenticitatea cercetării și expertizei alimentare, aplicând și validând diverse metode analitice de a detecta fraudele în cadrul lanțului alimentar.

Centrul Informațional cu Privire la Calitatea și Frauda Alimentară este al cincilea lansat după cele în BioeconomiePolitici TeritorialeMigrație și Demografie și Riscul Managementelor Dezastrelor.

Mai multe informații:

Knowledge Centres of the Joint Research Centre

The Joint Research Centre. EU policy-making based on facts (PDF)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *