Întâlnirea LEADER/CLLD de la Bruxelles

Cea de-a cincea întâlnire a grupului LEADER/CLLD a avut loc pe 8 martie la Bruxelles.

 

Subiectele abordate s-au referit la implementarea metodelor LEADER/CLLD și la activitățile de cooperare, dezvoltări viitoare bazate pe comunicările Comisiei Europene privind Alimentele și Agricultura, implementarea CLLD sub finanțarea regională (ERDF ) și a fondurilor sociale (ESF), ultimele activități și inițiative privind aplicarea LEADER/CLLD, recomandări și priorități privind implementarea LEADER/CLLD în perioada curentă.

 

Raportul include informații legate de numărul de GAL-uri la nivel european în urma selecției din toate statele membre. În martie 2018 au fost raportate 2346 GAL-uri, în condițiile în care în Planul de Dezvoltare Rurală au fost estimate 2536. Acest număr este probabil în continuă schimbare. În total, 3300 de proiecte de la diferiți beneficiari au fost trimise și susținute conform bilanțului anului 2016.

Cooperările transnaționale par să pună dificultăți GAL-urilor din cauza regulilor diferite impuse statelor membre. În total, doar 32 de astfel de proiecte au fost acceptate până la finalul anului 2016.

În acest sens, se urmărește oferirea unei libertăți mai mari PAC-ului la nivel național în privința eligibilității pentru a eficientiza metodele de obținere a rezultatelor, ceea ce va avea un efect direct asupra implementării activităților LEADER/CLLD. Tot în vederea simplificării se urmărește promovarea Omnibus pentru simplificarea costurilor GAL-urilor.

Cercetările din domeniu pun sub obserație faptul că implementarea CLLD sub egida ERDF și ESF sunt cel mai important instrument, 75% din statele membre alegând CLLD  (în 11 dintre ele fiind valabile toate cele 4 fonduri).

 

Mai multe detalii pot fi accesate la acest link.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *