Persistența crizei alimentare și pericolele foametei la nivel global

Raportul global cu privire la Criza Alimentară dezvăluie că în 2017 foametea la nivel global a fost parțial evitată în timp ce siguranța alimentară rămâne critică

Raportul Global referitor la Criza Alimentară indică faptul că riscurile majore de foamete au fost evitate în 2017 în cele 4 țări în care au fost declarate aceste riscuri la începutul anului 2017: Yemen, Somalia, Sudanul de Sud și Nigeria de Nord. Cu toate acestea, raportul pune în evidență severitatea și complexitatea crizei alimentare la nivel global.

Neven Mimica, Comisar al Dezvoltării și Cooperării Internaționale, care a prezentat un raport în Roma la data de 22 martie 2018, spune: ”În 2017, Raportul Global referitor la Criza Alimentară ne-a alertat în legătură cu riscurile foametei într-un număr de țări partenere. Mulțumită eforturilor locale și internaționale depuse inclusiv în cele mai dificile zone, am reușit să evităm foametea majoră. Dar să fim clari: încă mai avem provocări uriașe de înfruntat, iar UE va continua să lucreze neîncetat pentru siguranța alimentară globală. Când generațiile viitoare se vor uita în urmă la acest moment din istorie, aș vrea să spun că nu am reușit doar să diagnosticăm problema, dar și să prescriem soluțiile potrivite.

Tibor Navracsics, Comisarul Educației, Culturii, Tineretului și Sportului, responsabil cu Centrul de Cercetare, a adăugat: “Crizele alimentare rămân unele din cele mai presante catastrofe la nivel global. Numai în Africa peste o sută de milioane de oameni se confruntă cu nesiguranța alimentară, unele fiind la pragul foametei. Din nefericire, nu există o soluție simplă. Rigoarea științifică aplicată de Centrul de Cercetare este compilată ăn raportul anual referitor la crizele alimentare, ceea ce ne va ajuta să diagnosticăm problemele în mod corect și să propunem cele mai bune politici.” 

Christos Stylianides, Comisarul Ajutorului Umanitar și al Managementului Crizelor spune: „Foametea mondială este în creștere din nou. UE este unul din donatorii principali ai ajutorului alimentar umanitar la nivel mondial. La momentul curent, îmbunătățim răspunsul cooperant, acoperind aspectele umanitare și de dezvoltare, pentru a face față complexității crescânde a crizelor. Numai lucrând împreună putem deveni arhitecții unui viitor fără foamete”.

Raportul arată că în 2017 aproape 124 de milioane de oameni s-au lovit de niveluri acute de nesiguranță alimentară sau mai rău. Raportul dezvăluie că în viitor, crizele alimentare vor deveni din ce în ce mai acute, mai persistente și mai complexe. Printre cauzele principale pentru severitatea nesiguranței alimentare se află conflictele, evenimentele climatice extreme și prețurile excesive ale almentelor – toți acești factori acționând împreună.

Pentru a înfrunta aceste cauze ale provocărilor presante, UE lucrează la implementarea unei strategii pe termen lung, luând în considerare ajutorul umanitar asistența la dezvoltare și constituirea unui suport pentru pace într-o modalitate integrată și deci crescând reziliența oamenilor și a comunităților în țările partenere.

Pentru a implementa această strategie pe termen lung, Uniunea Europeană susține măsurile de a îmbunătăți siguranța alimentelor și a nutriției și agricultura sustenabilă în peste 60 de țări partenere, oferind fonduri în valoare de aproximativ 8.5 miliarde de euro între anii 2014-2020. La cele 4 crize majore de foamete din 2017 în mod particular, Uniunea Europeană a contribuit cu peste 750 de milioane de euro, contribuind la un efort umanitar colectiv și de susținere al dezvoltării la care celelalte state membre UE au contribuit cu peste 1 miliard de euro.

Context

Raportul Global cu privire la Crizele Alimentare oferă o privire de ansamblu a severității și magnitudinii nesiguranței acute a alimentelor și malnutriției în 51 de țări și teritorii, analizând în detaliu 26 de zone critice. Informațiile pe care le oferă ne vor ghida munca de prevenire a crizelor alimentare și răspunsurile colaborative de a susține și ameliora nesiguranța alimentară.

Comisarul Mimica a prezentat un raport în Roma împreună cu Organizația Națiunilor Unite pentru Alimente și Agricultură (FAO) și cu Programul Națiunilor Unite de Alimentație Globală (WFP) către o audiență de peste 50 de reprezentanți a 50 de țări.

Noul raport, coordonat de Rețeaua de Informații cu privire la Siguranța Alimentară și compilat în cooperare cu cercetătorii Centrului de Cercetare UE, FAO, UNICEF și WFP, identifică regiuni și țări în care situația este gravă și unde asistența ar trebui prioritizată pentru a eradica diferențele dintre operațiunile de urgență și cele de dezvoltare. Mai mult, acesta oferă o oportunitate de cooperare în planificare pe termen scurt, mediu sau lung cu scopul de a îmbunătăți reziliența la astfel de situații.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați linkurile de mai jos.

Raportul Global cu privire la Crizele Alimentare 2018

Comunicat de presă – UE prezintă strategia pentru state și comunități mai reziliente la nivel global (07/06/2017)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *