Practicile comerciale ilegale

Cu scopul de a îmbunătăți poziția fermierilor și a afacerilor de dimensiuni medii și mici în lanțul alimentar, pe 12 aprilie 208 Comisia Europeană a propus o nouă legislație referitoare la neregularitățile din lanțurile alimentare (Unfair trading practices / UTP).

video-utp-rules.mp4

Commissioner Phil Hogan explains the need for EU level action to tackle unfair trading practices.

 

Ce sunt UTP-urile?

UTP-urile (Unfair Trading Practices / Practicile Comerciale Nedrepte) sunt practici între afaceri care deviază de la convențiile oficiale și sunt contrare bunei funcționări a negocierilor. Lanțul alimentar este vulnerabil UTP-urilor din cauza inegalităților substanțiale dintre micii și marii operatori. Deseori, fermierii și operatorii mici din lanțul alimentar nu au suficientă putere de negociere pentru a se apăra împotriva UTP-urilor.

Deși multe țări membre UE au deja diverse reguli naționale legate de aceste practici ilegale, în unele țări fie nu există deloc, fie sunt ineficiente. Propunerea Comisei va asigura pentru prima dată un nivel de protecție standard al țărilor europene.

Propunere legislativă

Scopul propunerii Comisiei au rolul de a îmbunătăți rolul fermierilor în lanțul alimentar extins prin excluderea unor practici ilegale de care se lovesc. Acestea includ:

  • plăți târzii pentru produsele alimentare perisabile
  • anulările de ultim moment ale comenzilor
  • schimbări unilaterale sau retroactive ale contractelor

În plus, Comisia Europeană propune ca fiecare țară membră UE să desemneze o autoritate competentă care să impună noi reguli și care să seteze un minim de entități de control care să dețină autoritatea în acest sens.

Propunerile legislative vin în urma unei analize incipiente de impact și a unei consultații publice în legătură cu modalitățile prin care lanțul alimentar poate deveni sigur și corect, focalizându-se nu numai prin UTP-uri, dar și prin alte elemente cheie cum ar fi transparența cooperîrii dintre piață și producători.

Legislația UE a permis pentru mulți ani cooperarea dintre producători și anumite produse pentru a-și consolida poziția de negociere fără a ieși din legislația UE, alte îmbunătățiri fiind introduse în anul 2017.

Posbile măsuri cu privire la îmbunătățirea transparenței pieței în acord cu existența observatorilor pieței și a contextului realizate de Comisie și așteptate până la finalul anului 2018.

Echipa de intervenție în cadrul pieței agro-alimentare

Eforturile Comisiei Europene de a consolida poziția fermierilor în lanțul alimentar provine din munca depusă de grupul de experți compus în Echipa de intervenție în cadrul pieței agro-alimentare. (Agricultural Markets Task Force / AMTF)

Acest grup de 12 experți veniți din cadrul întregului lanț alimentar s-a întâlnit între lunile ianuarie și noiembrie 2017 pentru a discuta o largă paletă de subiecte care afectează piețele alimentare și în mod particular cele care se referă la rolul fermierilor. Raportul AMTF în legătură cu modurile în care poate fi consolidată poziția fermierilor pe piața alimentară poate fi accesat la acest link, alături de sumarul executiv.

Luptând pentru o mai bună funcționare a lanțului alimentar

Alte inițiative ale Comisiei Europene care vizează să îmbunătățească funcționarea lanțului alimentar includ forumul la nivel înalt stabilit în 2010 și a Inițiativei Lanțului Alimentar care a rezultat din el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *