Viitorul Europei: consultație publică online

Cetățenii europeni sunt întrebați care este direcția pe care să o ia UE într-o consultație publică online.

De Ziua Europei, Comisia Europeană a lansat o consultație publică în care întreabă totți europenii ce direcție își doresc pentru Uniune în viitor. Această consultație unică este parte dintr-o dezbatere mai largă referitoare la viitorul Europei lansată pe 1 martie 2017.

Pentru prima dată Comisia a convenit Panelul Cetățenilor pe 5-6 mai pentru a schița consultația, invitând un grup de 96 de europeni la Bruxelles pentru a lucra împreună la cele 14 întrebări ale chestionarului online. Acest unic exercițiu al democrației participative găzduit de Comitetul Economic și Social al Europei stă la baza conversațiilor despre viitorul Europei.

Consultațiile sunt deja deschise și rulează în paralel cu Dialogul Cetățenilor organizat de Comisia Europeană și de Statele Membre. Aproape 700 dintre aceste dezbateri publice au fost ținut ăn 160 de orașe din 2012 până în prezent, iar Comisia Europeană va spori frecvența acestora până la alegerile europene din mai 2019, setând un obiectiv de 500 de alte evenimente.

În plus, Dialogul Cetățenilor este acum un eveniment organizat de guvernele naționale ale tuturor statelor membre, urmând inițiativa Franței care a primit susținerea Conducerii EU27.

Consultația va fi deschisă până la summitul din Sibiu din 9 mai 2019. Comisia va prezenta un raport interimar statelor membre la Consiliul European din decembrie 2018. Un raport final va fi prezentat apoi la primul Summit EU27 din Sibiu, România, pe 9 mai 2019, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile europene.

Chestionarul poate fi accesat aici:

Online Citizens’ Consultation on the Future of Europe

Alte linkuri utile:

Factsheet: Dialogue with Citizens ahead of the European elections

Brochure: Citizens’ dialogues on the Future of Europe

White Paper on the Future of Europe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *