Copyright 2017 - Custom text here

Reuniune la Piatra Neamț a managerilor Grupurilor de Acțiune Locală din regiunea de nord-est. Peste 12 milioane de euro au fost atrase în Neamț prin GAL-uri!

Peste 100 de manageri de Grupuri de Acțiune Locală din regiunea de nord-est au venit, joi, la Piatra Neamț, pentru a discuta cu oficialii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe tema finanțărilor prin programul LEADER din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

Daniel Vasiliu, secretarul general al Federației Naționale a GAL-urilor a spus că întâlnirea de la Piatra Neamț are rolul de a clarifica modul în care pot fi depuse proiectele spre finanțare pe exercițiul bugetar 2014 – 2020.

”GAL-ul este principalul motor al dezvoltării satului românesc. În România funcționează 239 de GAL-uri, cu 76 mai mult decât in perioada 2007-2013. Judetul Neamt are 6 astfel de parteneriate public-privat , care au semnat contracte in valoare de peste 12 milioane de euro , bani ce sunt pusi la dispozitia locuitorilor din comunele nemtene. Practic putem finanta o paleta larga de proiecte in domeniul agriculturii, afaceri non-agricole, proiecte sociale, cu impact de mediu, infrastructura mica si dotari pentru primarii , in domeniul educatiei etc . Proiecte de genul acesta au fost finalizate in ultimii ani in judetul nostru, si au avut un impact important in dezvoltarea sau modernizarea afacerilor, s-au creeat locuri de munca si desigur au marit bugetele Primăriilor prin impozitarea firmelor care si-au marit capacitatea de productie. In calitate de manager al GAL ”Drumurile Bistritei” fac apel la toti cetatenii care locuiesc in mediul rural sa se adreseze cu incredere la specialistii GAL- urilor , cu mentiunea ca fiecare comuna din judetul Neamt apartine unui astfel de ONG. Detalii despre locatiile acestora se afla la sediile fiecarei primării unde este domiciliul celui care ar dori sa aceseze fonduri europene”, a declarat Daniel Vasiliu.

 

Din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost prezent secretarul de stat Alexandru Potor. Acesta a avut o întâlnire cu prefectul Vasile Panaite cu care a discutat pe tema GAL-urilor.

”Mă bucur că la Piatra Neamț are loc această întâlnire prin care reprezentanții Grupurilor de Acțiune Locală primesc din partea Guvernului României toate lămuririle cu privire la finanțarea GAL-urilor prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Vorbim de un program extrem de important pentru comunitățile locale prin care pot fi atrase fonduri substanțiale ce vor intra în circuitul economic și vor genera plus-valoare. Am fost primar și am pus bazele unui Grup de Acțiune Locală, de aceea cunosc foarte bine importanța acestor forme asociative. Sper ca județul Neamț să fie în topul celor care au depus și obținut finanțare nerambursabilă prin GAL-urile existente și de aceea sprijin fără rezerve acest program guvernamental”, a declarat prefectul Vasile Panaite.

f t g m

Toate Drepturile Rezervate © 2016 

                               Federatia Nationala a Grupurilor de Actiune Locala